* Niskokaloryczna zupka ogórkowa.
Składniki :
-ogórki kiszone (ok. 300g , 5 sztuk. )
- marchewka (ok, 100g. )
-1,5 kostki rosołowej, najlepiej warzywnej
-ziemniak ( 1 lub 2 )
- łyżka śmietany/jogurtu (opcjonalnie)
- przyprawy.
Przygotowanie :
Nie wyjaśnię Wam tego jakoś perfekcyjnie, ale opiszę jak ja to robię. ;)
-Nalewam do garnka 1,5l wody, dorzucam kostkę, gotuję.
-W międzyczasie ścieram ogórki i marchewkę na tarce o dużych oczkach (Możecie rownież sobie pokroić, nie robi to różnicy. Osobiście wolę tarte. )
- Dorzucam starte warzywa do gotującego się "wywaru" i gotuję wszystko razem do miękkości marchewki. Doprawiam wedle uznania. (BEZ SOLI I PRZYPRAW TYPU "KUCHAREK", "WARZYWKO") Polecam dodać chilli, oregano i np. ziół prowansalskich. ;)
Jeżeli wydaję Ci się, że zupka jest jakaś nie taka, zabiel ją łyżką jogurtu, wtedy będzie lepsza. ;) W porcji takiej zupki jest ze 100kcal. Czyli malutko, a obiad mamy z głowy na jakiś czas. Mi taka zupka wystarcza nawet na 3 dni. :)
*Placuszki na serku homogenizowanym.
Czyli coś dla łasuchów ! :D
Składniki :
- 150g. serka homogenizowanego (polecam Tutti 0% z biedronki. )
-jedno białko, lub całe jajo. (ja robię z samym białkiem)
-3 łyżki mąki.
-stevia/ brązowy cukier.
-odrobina proszku do pieczenia (opcjonalnie )
Przygotowanie:
-Ubij białko na sztywną pianę, dodaj wszystkie składniki do siebie i wymieszaj dokładnie.
Smaż na odrobinie tłuszczu, lub w ogóle bez niego. Smaż małe porcję i przekładaj bardzo ostrożnie ! :) Nie wiem ile dokładnie ma kalorii, bo zależy to od serka i od tego, jakiego tłuszczu użyjecie, w jakiej ilośći i czy w ogóle użyjecie. :D
Ale nie mają one dużo kalorii, a całe danie można podzielić na dwa razy.
*Surówka z kapusty pekińskiej.
Składniki ;
-300g. kapusty pekińskiej
-100g. jabłek
-100g. papryki czerwonej (osobiście wolę bez)
-koperek/ szczypiorek
-4 łyżeczki oliwy (opcjonalnie)
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
-Posiekać kapustę, pokroić jabłka i ew. paprykę. Wymieszać. Dodać koperek, skropić sokiem z cytryny i ew. dodać oliwę.
Kalorii ma tyle, co nic. Nie warto liczyć. :D
*Placuszki bananowe.
Składniki;
-1 banan
-2 jajka
Przygotowanie :
-Wszystko razem dokładnie zmiksuj i na patelnię. Czyli roboty tyle co nic... Jeszcze ich nie próbowałam, ale podobno są smaczne. :D Ile kalorii? 2 jajka mają ok. 140kcal, banan ok. 160 czyli wychodzi z 300. Może i dużo, ale połowa to białko, które jest bardzo ważne ! Od tego nie utyjecie. :)
*Zupka "Do syta" .
Składniki :
-1 filet z kurczaka (ok. 200g )
-mała cukinia (ok. 300g )
-papryka czerwona (ok. 200g )
-fasolka szparagowa (200g .)
-pół brokuła (250g )
-1 marchewka i 1 pietrusza starte na grubych oczkach
-4 ząbki czosnku
-łyżka oliwy
-przyprawy
Przygotowanie;
Z racji, że nigdy jej nie robiłam nie jestem pewna jak to zrobić.. ale pewnie jak zwykła zupkę. ;) Więc myślę, że każdy da radę. Z tego co pamiętam jest to przepis dziewczyny, która dzięki diecie opartej na tej zupce mega schudła. Zupka z racji ogromu swych składników, nawet małą porcją zaspokoi nasz głód ! ;D
A teraz wkleję Wam przepisy znalezione w internecie :
Zupa krem z dyni
Składniki:
• dynia hokkaido - 1 szt
• cebula - 1 szt średnia
• czosnek - 2 ząbki
• oliwa - 3 łyżki
• woda - 1 l
• wiórki kokosowe - 4 łyżki
• przyprawy - sól, kolendra, curry, gałka muszkatołowa, imbir
• pestki dyni - 4 łyżki
• cebula - 1 szt średnia
• czosnek - 2 ząbki
• oliwa - 3 łyżki
• woda - 1 l
• wiórki kokosowe - 4 łyżki
• przyprawy - sól, kolendra, curry, gałka muszkatołowa, imbir
• pestki dyni - 4 łyżki
Sposób wykonania:
1. dynię przekrój na ćwiartki i wydrąż z niej za pomocą łyżki nasiona, a następnie pokrój ją w grubą kostkę
2. cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie w garnku
3. do zeszklonej cebuli dodaj posiekany czosnek i chwilę całość przesmaż
4. do cebuli i czosnku dodaj pokrojoną dynię
5. dynię przesmaż ok. 5 minut, a następnie zalej wrzącą wodą
6. dodaj wiórki kokosowe, sól i przyprawy, przykryj pokrywą i gotuj zupę na małym ogniu ok. 15-20 minut aż dynia będzie miękka
7. następnie zmiksuj składniki zupy blenderem na gładką konsystencję
8. pestki dyni zrumień na suchej patelni
9. krem podawaj na gorąco posypany pestkami dyni.
2. cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie w garnku
3. do zeszklonej cebuli dodaj posiekany czosnek i chwilę całość przesmaż
4. do cebuli i czosnku dodaj pokrojoną dynię
5. dynię przesmaż ok. 5 minut, a następnie zalej wrzącą wodą
6. dodaj wiórki kokosowe, sól i przyprawy, przykryj pokrywą i gotuj zupę na małym ogniu ok. 15-20 minut aż dynia będzie miękka
7. następnie zmiksuj składniki zupy blenderem na gładką konsystencję
8. pestki dyni zrumień na suchej patelni
9. krem podawaj na gorąco posypany pestkami dyni.
Sałatka z buraków
Surowce:
• buraki - 1 kg
• czosnek - 3 ząbki
• oliwa - 3 łyżki
• kolendra świeża - 1 łyżka posiekana
• sól, cukier, ocet balsamiczny
• czosnek - 3 ząbki
• oliwa - 3 łyżki
• kolendra świeża - 1 łyżka posiekana
• sól, cukier, ocet balsamiczny
Sposób wykonania:
1. buraki ugotuj w mundurkach al dente
2. zalej zimną wodą i poczekaj, aż ostygną i obierz je ze skóry
3. buraki pokrój w paski lub małe słupki
4. czosnek drobno posiekaj
5. kolendrę drobno pokrój
6. wszystkie składniki wymieszaj, dodaj oliwę i przyprawy do smaku
2. zalej zimną wodą i poczekaj, aż ostygną i obierz je ze skóry
3. buraki pokrój w paski lub małe słupki
4. czosnek drobno posiekaj
5. kolendrę drobno pokrój
6. wszystkie składniki wymieszaj, dodaj oliwę i przyprawy do smaku
Krem z kalafiora
Surowce:
• kalafior - 1 szt
• włoszczyzna - 1 pęczek
• woda - 2 l
• masło - 1 łyżeczka
• koperek - do posypania
• śmietanka 12% - 0,12 l
• przyprawy – sól
• włoszczyzna - 1 pęczek
• woda - 2 l
• masło - 1 łyżeczka
• koperek - do posypania
• śmietanka 12% - 0,12 l
• przyprawy – sól
Sposób wykonania:
1. Do wrzącej wody dodać sól, masło, pokrojoną włoszczyznę i kalafiora w różyczkach, gotować 20 minut
2. Z zupy wyjąć włoszczyznę, a kalafiora dokładnie zmiksować w zupie blenderem
3. Do kremu dodać śmietankę i koperek .
(Tu zamieniłabym śmietankę, na jogurt.)
2. Z zupy wyjąć włoszczyznę, a kalafiora dokładnie zmiksować w zupie blenderem
3. Do kremu dodać śmietankę i koperek .
(Tu zamieniłabym śmietankę, na jogurt.)
Surówka z kapusty pekińskiej
Surowce:
• kapusta pekińska - 0,5 kg
• jabłka - 0,25 kg
• ogórek kiszony - 0,15 kg
• szczypiorek - 0,5 pęczka
• olej rzepakowy - 2 łyżki
• cukier - 0,5 łyżeczki
• sól do smaku
• jabłka - 0,25 kg
• ogórek kiszony - 0,15 kg
• szczypiorek - 0,5 pęczka
• olej rzepakowy - 2 łyżki
• cukier - 0,5 łyżeczki
• sól do smaku
Sposób wykonania:
1. kapustę pokroić w 0,5 cm paski
2. ogórki pokroić w julienne (zapałki)
3. jabłka wraz ze skorą pokroić w julienne i wymieszać z ogórkami, aby nie pociemniały
4. szczypiorek drobno pokroić
5. wszystkie składniki surówki wymieszać z olejem i przyprawami.
Jak coś mi się jeszcze rzuci w oko, to wszystko Wam napiszę ! ; *
2. ogórki pokroić w julienne (zapałki)
3. jabłka wraz ze skorą pokroić w julienne i wymieszać z ogórkami, aby nie pociemniały
4. szczypiorek drobno pokroić
5. wszystkie składniki surówki wymieszać z olejem i przyprawami.
Jak coś mi się jeszcze rzuci w oko, to wszystko Wam napiszę ! ; *
Podoba mi się ogórkowa i zupka "do syta ".
OdpowiedzUsuńAż chcę mi się gotować,hah :*
Trzymaj się
Ogórkową gorąco polecam, sama często robię. ;) Smaczna i co najważniejsze ma mało kalorii. xD
OdpowiedzUsuńNo, więc do kuchni Maleńka. :D
Trzymaj się chudo i powodzenia. ;*
Hah♥
UsuńŻartujesz?
UsuńNie
UsuńDziękuje <3
OdpowiedzUsuńDziekuje❤ napewno spróbuje placuszków bananowych
OdpowiedzUsuń