Niskokaloryczne przepisy. ;)

Na początek podam Wam przepisy, z których sama czasem korzystam. :)



* Niskokaloryczna zupka ogórkowa.
Składniki :
-ogórki kiszone (ok. 300g , 5 sztuk. )
- marchewka (ok, 100g. )
-1,5 kostki rosołowej, najlepiej warzywnej
-ziemniak ( 1 lub 2 )
- łyżka śmietany/jogurtu (opcjonalnie)
- przyprawy.
Przygotowanie :
Nie wyjaśnię Wam tego jakoś perfekcyjnie, ale opiszę jak ja to robię. ;)
-Nalewam do garnka 1,5l wody, dorzucam kostkę, gotuję.
-W międzyczasie ścieram ogórki i marchewkę na tarce o dużych oczkach (Możecie rownież sobie pokroić, nie robi to różnicy. Osobiście wolę tarte. )
- Dorzucam starte warzywa do gotującego się "wywaru" i gotuję wszystko razem do miękkości marchewki. Doprawiam wedle uznania. (BEZ SOLI I PRZYPRAW TYPU "KUCHAREK", "WARZYWKO") Polecam dodać chilli, oregano i np. ziół prowansalskich. ;)
Jeżeli wydaję Ci się, że zupka jest jakaś nie taka, zabiel ją łyżką jogurtu, wtedy będzie lepsza. ;) W porcji takiej zupki jest ze 100kcal. Czyli malutko, a obiad mamy z głowy na jakiś czas. Mi taka zupka wystarcza nawet na 3 dni. :)

*Placuszki na serku homogenizowanym.
Czyli coś dla łasuchów ! :D
Składniki :
- 150g. serka homogenizowanego (polecam Tutti 0% z biedronki. )
-jedno białko, lub całe jajo. (ja robię z samym białkiem)
-3 łyżki mąki.
-stevia/ brązowy cukier.
-odrobina proszku do pieczenia (opcjonalnie )
Przygotowanie:
-Ubij białko na sztywną pianę, dodaj wszystkie składniki do siebie i wymieszaj dokładnie.
Smaż na odrobinie tłuszczu, lub w ogóle bez niego. Smaż małe porcję i przekładaj bardzo ostrożnie ! :)  Nie wiem ile dokładnie ma kalorii, bo zależy to od serka i od tego, jakiego tłuszczu użyjecie, w jakiej ilośći i czy w ogóle użyjecie. :D
Ale nie mają one dużo kalorii, a całe danie można podzielić na dwa razy.

*Surówka z kapusty pekińskiej.
Składniki ;
-300g. kapusty pekińskiej
-100g. jabłek
-100g. papryki czerwonej (osobiście wolę bez)
-koperek/ szczypiorek
-4 łyżeczki oliwy (opcjonalnie)
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
-Posiekać kapustę, pokroić jabłka i ew. paprykę. Wymieszać. Dodać koperek, skropić sokiem z cytryny i ew. dodać oliwę.
Kalorii ma tyle, co nic. Nie warto liczyć. :D

*Placuszki bananowe.
Składniki;
-1 banan
-2 jajka
Przygotowanie :
-Wszystko razem dokładnie zmiksuj i na patelnię. Czyli roboty tyle co nic... Jeszcze ich nie próbowałam, ale podobno są smaczne. :D Ile kalorii? 2 jajka mają ok. 140kcal, banan ok. 160 czyli wychodzi z 300. Może i dużo, ale połowa to białko, które jest bardzo ważne ! Od tego nie utyjecie. :)

*Zupka "Do syta" .
Składniki :
-1 filet z kurczaka (ok. 200g )
-mała cukinia (ok. 300g )
-papryka czerwona (ok. 200g )
-fasolka szparagowa (200g .)
-pół brokuła (250g )
-1 marchewka i 1 pietrusza starte na grubych oczkach
-4 ząbki czosnku
-łyżka oliwy
-przyprawy
Przygotowanie;
Z racji, że nigdy jej nie robiłam nie jestem pewna jak to zrobić.. ale pewnie jak zwykła zupkę. ;) Więc myślę, że każdy da radę. Z tego co pamiętam jest to przepis dziewczyny, która dzięki diecie opartej na tej zupce mega schudła. Zupka z racji ogromu swych składników, nawet małą porcją zaspokoi nasz głód ! ;D

A teraz wkleję Wam przepisy znalezione w internecie :

Zupa krem z dyni

Składniki:
• dynia hokkaido - 1 szt
• cebula - 1 szt średnia
• czosnek - 2 ząbki
• oliwa - 3 łyżki
• woda - 1 l
• wiórki kokosowe - 4 łyżki
• przyprawy - sól, kolendra, curry, gałka muszkatołowa, imbir
• pestki dyni - 4 łyżki
Sposób wykonania:
1. dynię przekrój na ćwiartki i wydrąż z niej za pomocą łyżki nasiona, a następnie pokrój ją w grubą kostkę
2. cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie w garnku
3. do zeszklonej cebuli dodaj posiekany czosnek i chwilę całość przesmaż
4. do cebuli i czosnku dodaj pokrojoną dynię
5. dynię przesmaż ok. 5 minut, a następnie zalej wrzącą wodą
6. dodaj wiórki kokosowe, sól i przyprawy, przykryj pokrywą i gotuj zupę na małym ogniu ok. 15-20 minut aż dynia będzie miękka
7. następnie zmiksuj składniki zupy blenderem na gładką konsystencję
8. pestki dyni zrumień na suchej patelni
9. krem podawaj na gorąco posypany pestkami dyni.

Sałatka z buraków

Surowce:
• buraki - 1 kg
• czosnek - 3 ząbki
• oliwa - 3 łyżki
• kolendra świeża - 1 łyżka posiekana
• sól, cukier, ocet balsamiczny
Sposób wykonania:
1. buraki ugotuj w mundurkach al dente
2. zalej zimną wodą i poczekaj, aż ostygną i obierz je ze skóry
3. buraki pokrój w paski lub małe słupki
4. czosnek drobno posiekaj
5. kolendrę drobno pokrój
6. wszystkie składniki wymieszaj, dodaj oliwę i przyprawy do smaku

Krem z kalafiora

Surowce:
• kalafior - 1 szt
• włoszczyzna - 1 pęczek
• woda - 2 l
• masło - 1 łyżeczka
• koperek - do posypania
• śmietanka 12% - 0,12 l
• przyprawy – sól
Sposób wykonania:
1. Do wrzącej wody dodać sól, masło, pokrojoną włoszczyznę i kalafiora w różyczkach, gotować 20 minut
2. Z zupy wyjąć włoszczyznę, a kalafiora dokładnie zmiksować w zupie blenderem
3. Do kremu dodać śmietankę i koperek .
(Tu zamieniłabym śmietankę, na jogurt.)

Surówka z kapusty pekińskiej


Surowce:
• kapusta pekińska - 0,5 kg
• jabłka - 0,25 kg
• ogórek kiszony - 0,15 kg
• szczypiorek - 0,5 pęczka
• olej rzepakowy - 2 łyżki
• cukier - 0,5 łyżeczki
• sól do smaku
Sposób wykonania:
1. kapustę pokroić w 0,5 cm paski
2. ogórki pokroić w julienne (zapałki)
3. jabłka wraz ze skorą pokroić w julienne i wymieszać z ogórkami, aby nie pociemniały
4. szczypiorek drobno pokroić
5. wszystkie składniki surówki wymieszać z olejem i przyprawami.

Jak coś mi się jeszcze rzuci w oko, to wszystko Wam napiszę ! ; * 

7 komentarzy:

  1. Podoba mi się ogórkowa i zupka "do syta ".
    Aż chcę mi się gotować,hah :*
    Trzymaj się

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogórkową gorąco polecam, sama często robię. ;) Smaczna i co najważniejsze ma mało kalorii. xD
    No, więc do kuchni Maleńka. :D
    Trzymaj się chudo i powodzenia. ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje❤ napewno spróbuje placuszków bananowych

    OdpowiedzUsuń